DA LI ZNATE KADA JE NAŠA ZEMLJA DOBILA NULA POENA NA PESMI EVROVIZIJE? Evo kako je bilo kada POGLEDAMO U PROŠLOST
Foto: JESSICA GOW / AFP / Profimedia

mnoge interesuje

DA LI ZNATE KADA JE NAŠA ZEMLJA DOBILA NULA POENA NA PESMI EVROVIZIJE? Evo kako je bilo kada POGLEDAMO U PROŠLOST

Pesma Evrovizije već decenijama privlači mnogo pažnje

Objavljeno:

Na najpopularnijem evropskom muzičkom takmičenju bivša Jugoslavija debitovala je davne 1961. godine, u vreme kada su zemlje nekadašnjeg Istočnog bloka o tome mogle samo da maštaju.

Naredne tri decenije predstavljali su je izvođači iz svih šest republika, među njima i neke od najvećih zvezda ovih prostora. Jugoslavija je 1989. godine zabeležila i jedinu pobedu na Pesmi Evrovizije. Za to je zaslužna zadarska grupa Riva sa kompozicijom “Rock me”.

Prva Jugoslovenka koja se popela na evrovizijsku pozornicu bila je Ljiljana Petrović. Tog maja 1961. kompozicija "Neke davne zvezde", sa stihovima Mike Antića, zauzela je osmu poziciju.

Među starom gardom najuspešniji su bili Lola Novaković, koja je 1962. osvojila četvrto mesto, Daniel Popović i čuvena "Džuli" su se 1983. našli na istoj poziciji, a četvrti su bili i Novi fosili 1987. godine.

A ko je pod zastavom Jugoslavije zabeležio najlošiji plasman na Pesmi Evrovizije? Ako ste pripadnik mlađih generacija, ime možda nikad niste ni čuli. Bio je to Sabahudin Kurt, čija je kompozicija “Život je sklopio krug” 1964. završila na poslednjem mestu bez ijednog osvojenog boda.

Nije se proslavila ni Bebi Dol, poslednja predstavnica bivše države, koja 1991. nije uspela da osvoji Rim sa "Brazilom". Bila je pretposlednja - 21. mesto, sa samo jednim poenom. Evropu nije zapalio ni Zdravko Čolić, pretposlednji iz 1973. godine, iako je pevao da "Gori vatra".

Godine 1973. učestvovao je na Pesmi Evrovizije
Godine 1973. učestvovao je na Pesmi Evrovizijefoto: prentscreen/youtube/ Zdravko Colic

“Drugi otpozadi” bili su i Vlado Kalember i Izolda Barudžija sa duetom “Ćao, amore”, koji je 1984. zauzeo 18. poziciju. Tada su mnogi žalili što umesto njih dvoje nisu otišli Slađana Milošević i Dado Topić sa večnim hitom "Princeza".

Ako izostavimo Željka Joksimovića koji je 2004. predstavljao zajednicu Srbije i Crne Gore, Srbija se kao samostalna država na Eurosongu takmiči od 2007. godine. I već prvi solo nastup doneo nam je pobedu.

Bonus video:

11:14

Poslednji intervju Teya Dore pred polazak za Malme

(Espreso/Hello/Snežana Ilić/prenela:B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.